Grosser Schweizer Sennenhund

Start Intro    Blandat 

Viltspår-Rallylydnad m.m.   Rasklubb    Från förr & nu

Grosser kul! Gamla hundar Grosser historier Grafik
 

 

Ego     GROSSER HISTORIER    Ego
 

Efter många år med grosser har man självklart samlat på sig en massa olika minnen,
 tänkte skriva ner några av dom här. Kommer mera när andan faller på.

Ego  Minnet av min första grosser Tryggestads Ivan "King".   Ego

Ringde Greta Hammar Kennel Tryggestad för att jag ville köpa en Berner, men hon hade inga valpar då. Hon föreslog att jag skulle ta över en unghund av rasen Grosser Schweizer Sennen, jag hade aldrig vare sig hört eller sett något om den rasen. Jag kommer hem till dej med honom sa hon och vi väntade. In på gården rullar en gammal folkvagnsbuss och en dam kliver ut Hej! Hon drar upp dörren på sidan och ut kastar sig 2 stycken korthåriga bernerliknande hundar och slår omkull henne, drar iväg in i hästhagen och träffar på våra 2 getter som direkt med horna säger stick!

Det var vår nya familjemedlem ”King” och hans halvsyster Johanna som var med för att Greta ville ha sällskap på hemresan. King var inte speciellt förtjust i män då pga hans första ägare men det försvann rätt snart och han smälte in i familjen. Jag fick honom mot att Greta behöll avelsrätten och han fick faktiskt en kull född februari 1982. Det blir en annan historia.

-------------------------------------------------------------------------------------

Ego  På utställning/tävling med Tryggestads Ivan "King".   Ego

Då han kom till mej fanns det bara ca 25 grosser i Sverige så det blev en hel del utställningar. Ett stående skämt mellan Greta och mej var att hon frågade kommer du! Om jag sa ja så sa hon bara då kan jag lika gärna stanna hemma! Vi höll oss till Sverige så han blev S UCH. Han var en hund som verkligen tyckte om att visa upp sig. 1981 blev han som första grosser grupplacerad på SKK utställning i Norrköping. Den schweiziske domaren var överförtjust och ville köpa honom! Hade han dömt gruppen så hade vi säkert vunnit men nu blev det en 3 dje plats.

Efter att ha fått rosetter, priser och hundmat i ringen så skulle vi ta oss ut. Ringarna hade ett rätt tunt band runt och med mycket i huvudet glömde jag bort att King var väl medveten om elstängslen vi hade runt hästhagarna hemma. Jag tänkte att det var enklare att gå över så jag satte foten på bandet och sa hopp, King dök under och jag slog på öronen så det var ett platt fall efter den framgången.

-------------------------------------------------------------------------------------

Ego  Blåbär   Ego

King och jag var ofta ute och plockade bär, inte för att skryta men på den tiden var jag väldigt duktig på att plocka blåbär. Hade alltid en liten hink som jag sedan tömde i en större som stod där filt och ryggsäck var. King lufsade runt och höll sig oftast där jag var men ibland gick han tillbaka och la sig på filten. Efter 3-4 vändan tyckte jag att innehållet i den stora hinken inte blev mer, konstigt! King gäspade och jag tyckte han såg blå ut på tungan. Vi gick iväg ännu ett varv, men då han sakta lufsade tillbaka följde jag efter. Och vem stod inte med nosen i hinken och "lapade" blåbär - Så det blev lock på och jag visade honom blåbärsriset och efter några försök blev han en hejare på att plocka blåbär - även om alla hans inte hamnade i hinken utan i magen så fick ialla fall jag ha mina ifred!

-------------------------------------------------------------------------------------

Ego Blodvite!   Ego

Att ha en stor glad och mattekär grosser kan ibland orsaka skador! 2 tillfällen jag minns mycket bra är först en utställning hanen Zacco (Grosser Wald Akke) och jag deltog på. Hade med mig hästtjejerna och vi satt parkerade vid ringside då jag var tvungen att uppsöka "damrummet". Lämnade över Zacco till en av tjejerna och sa till henne att jag köper med mig fika tillbaka. Då Zacco var en stor, stark och tämligen vild men snäll jycke så gick jag tillbaka en annan väg. Såg att han stod och tittade åt ett annat håll men tänkte jag hinner nog fram med kaffemugg och annat innan han ser mej.

HAHA trodde jag när det var en 10-15 m kvar kastade han sig fram med vidhängande flicka i snöret och HU vad glad man kan bli när matte kommer! Summan blev - näsblod och kaffet över huvudet, fanns inga lock på den tiden, även om det inte hade hjälpt. Men en mycket nöjd och belåten jycke som borde varit född i en betydligt mindre kropp. Dagen slutade ialla fall bra med ett sista cert så trots en svullen näsa och kaffedränkt tröja åkte vi hem med en Svensk champion.

Den andra gången var omständigheterna inte lika kul, Zacco hade varit dålig och varit 2 dagar på djursjukhuset. Ett samtal om att jag kunde hämta honom och att han hade nedsatt funktion på buspottskörteln!! Åkte iväg de 5 milen vi hade då och kom in i väntsalen. Vänta här så ska vi hämta honom - jag hörde honom långt innan, då han kom som en frustande tjur och i korridoren får han syn på mej och djurvårdaren hänger som ett segel efter. Jippie matte!!! Inom sekunder hade han nockat mej, ännu en gång svullen näsa och ett blått öga, men visst älskar man sina jyckar ändå. Mer om detta med hans bukspottskörtel kommer senare under mina tankar.

 

-------------------------------------------------------------------------------------

Ego  Bulle!!   Ego

Hälsade på Fia Kennel Groseros, hennes Oscar är en riktig spjuver imellanåt. Det var sommar och vi hade suttit ute och fikat. Fia bar in brickan och sedan skulle hon åka och hämta något, jag stannade med hundarna i trädgården. De 3 tjejerna låg i gräset och Oscar satt på solstolen. Han tittade på mej och sedan på dörren som stod öppen, detta upprepades ett par gånger. Han såg ut som om han ville att jag skulle titta någon annanstans, jag tittade bort och vips försvann han som en avlöning in genom dörren. Jag ropade på honom och han kom ut, han såg lite skum ut och ur ena mungipan stack det ut ett bullpapper. Han svalde ett par gånger och såg sedan mycket lycklig ut - BULLPAPPER är så gott!!

 

 

 

© Swiss Dogs 2001

 

upp